[Blog Nicolle] Waargebeurde verzinsels

Drie jaar lang bezocht ik in Nederland en Vlaanderen paarden die met werken de kost verdienen. Hun bazen vertelden me wat de paarden moesten doen en hoeveel dit voor hen betekende. Ze konden niet zonder hun paarden!

Anne leert ploegen - deze illustratie lijkt veel op een echte foto!

Anne leert ploegen – deze illustratie lijkt veel op een echte foto!

 

Fotograaf Jan Stads maakte prachtige foto’s van de werkpaarden. De foto’s en de verhalen staan in het boek ‘PAARDenKRACHT, werknemers met vier benen’. Voor we aan het boek begonnen, wist Jan alles van fotograferen en bijna niks van paarden. Toen het boek uitkwam had hij heel veel geleerd. En ik ook…

 

Foto’s en verhalen

Wat ik heb gezien, gebruik ik in andere boeken. Zo worden in ‘Paarden, pony’s en plezier’ Reka en haar vrienden van de Bleshof uitgenodigd op een boerderij. De boer wordt bij het zware werk geholpen door de trekpaarden Niek en Karel. Reka, Anne, Alexander en Bo mogen helpen met de paarden de akker te ploegen.

Niek en Karel lijken precies op Niekkela en Sjarel van Theo Bastiaens, een tweespan dat voorkomt in ‘PAARDenKRACHT’. Theo en zijn paarden doen aan historische landbouw. Dit wil zeggen dat ze het Zuid-Limburgse land bewerken op dezelfde manier als de boeren dat een eeuw geleden ook deden.

jarel en Niekkela aan het werk. Foto: Jan Stads, Pix4Profs

Sjarel en Niekkela aan het werk. Foto: Jan Stads, Pix4Profs

Net als Reka en haar vrienden mocht ik proberen te ploegen. Sjarel en Niekkela kenden het werk beter dan ik; ze wisten precies waar ze moesten lopen. Je zou denken dat mijn vore dus net zo recht zou worden als die van Theo, maar dat viel tegen. Er zat een duidelijk zichtbare bocht in. Schijnbaar leidde ik de paarden teveel af, net als Anne doet in ‘Paarden, pony’s en plezier’.

Het viel ook niet mee om op de been te blijven. De grond achter de ploeg is erg ongelijk en als je het niet gewend bent lig je zo in het zand. Gelukkig overkwam mij dat niet, maar Reka wel.

Hoewel illustratoren ivan & ilia het boek ‘PAARDenKRACHT’ niet hebben gezien, lijken de tekening van Anne achter de ploeg en een foto van Jan erg veel op elkaar. Dat vind ik toch wel bijzonder.

 

Zoek de verschillen!

Zoek de verschillen!

 

Het was geweldig om met Sjarel en Niekkela te ploegen. Die twee zijn zo sterk en groot, en toch deden ze hun best om met mij samen te werken en te snappen wat ik van ze wilde.

Paarden zijn supermaatjes, dat is een van de vele redenen waarom ik zo dol op ze ben.

Wil je meer weten over het werk van Sjarel en Niekkela? Kijk dan eens op historischelandbouw.nl. In de agenda op deze site staat wanneer er op het land wordt gewerkt en je kunt gaan kijken. Wie weet heb je geluk en mag je meehelpen.

 

Meer lezen over Nicolle Christiaanse? Bekijk haar pagina >>>

Nieuwsgierig naar de nieuwe boekenserie van Nicolle Christiaanse? Volg paardenboeken.nl voor het laatste nieuws!

Advertentie

1 reacties op “[Blog Nicolle] Waargebeurde verzinsels

 • 14 november 2015 om 20:13
  Permalink

  Beste Nicolle,

  Wij vinden het geweldig dat wij een heel klein steentje hebben kunnen bijdragen aan “Paarden, pony’s en plezier”. Onze ontmoeting kunnen wij nog helder voor de geest halen. Het werk dat wij gezamenlijk verrichten is soms zwaar, maar wel heel nuttig. Wij hopen natuurlijk dat een aantal van je lezers ooit ons werk zullen voortzetten. Het is ook zo frappant dat de tekeningen zo gelijkend aan de foto’s zijn. Natuurlijk vinden wij het leuk als lezers ons een keertje komen bezoeken. Een telefoontje of een mailtje vooraf en wij zullen zorgen dat voor het “eggie” met ons mee geploegd kan worden. Heel veel succes Nicolle en alle lezers veel leesgenot.

  Groeten.

  Sjarel, Niekkela en Theo

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *