[blog Gertrud] Een titel voor Storm

Sommige boeken krijgen bijna vanzelf een titel. De springpony was er zo een, over Rakki de Lewitzer pony die dol is op springen.

Ponypaniekp33bangaanbalk

 

Bij andere boeken is het wat lastiger: het duurde een tijdje voordat we Vertrouwen in je paard hadden bedacht, of De trouwe pony. Soms bedenken we een titel die te moeilijk is, zoals Een pony met pit. Het is een van mijn leukste boeken, maar ik merk vaak dat kinderen niet begrijpen wat de titel betekent. En dan laten ze het boek liggen. Niet doen!

 

De beste titels

De beste titels zijn zo leuk en passen zo goed bij het boek dat ik er elke keer met trots naar kijk. Denk bijvoorbeeld aan De lievelingspony. Dat vind ik echt een geweldige titel! (Hij is bedacht door Annemarie Dragt van Kluitman.)

Het verzinnen van een korte, pakkende en originele titel voor het boek over Storm was heel erg lastig. Ik vond De bange pony mooi, maar dat vonden ze bij Kluitman te somber. Vervolgens hebben we wel tien titels verzonnen en weer weggegooid.

De ontembare pony bijvoorbeeld. Of De gekke pony. De wilde pony zou perfect passen, maar die titel was al gebruikt voor een ander boek. Pff!

Ponypaniekp64metbal

 

Pony in paniek

Een titel die vanaf het begin meedeed, was Pony in paniek. Dat was weer eens wat anders dan een titel die lijkt op De … pony. We twijfelden echter of kinderen het woord paniek wel kenden. Gelukkig zijn er juffen en meesters om dat aan te vragen! Volgens hen was het geen probleem: ze zeiden dat alle kinderen het woord paniek kennen door de Paniekpiet.

Toch wisten we het nog niet helemaal zeker. Weer werden er nieuwe titels bedacht en afgekeurd. Uiteindelijk vonden we Pony in paniek toch het beste en door een uitroepteken achter paniek te zetten, klopte het opeens helemaal. De titel voor het boek over Storm wordt dus Pony in paniek!

Ponypaniekp18toenadering

 

Naar de drukker

Inmiddels is Ina Hallemans klaar met de tekeningen en gaat het boek bijna naar de drukker. Op de tekening hieronder ontmoet Klaartje voor het eerst Storm. Links zie je de Dartmoorpony Monty. Hij is heel boos dat Klaartje Storm leuk vindt en niet hem!

p14-15-Storm

 

Kun jij ook niet wachten op Pony in paniek? Wij laten het je weten als het boek beschikbaar is!

 

Meer lezen van Gertrud? Bekijk haar pagina >>>

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *