[Blog Christine] Een goede cover is goud waard

Iedereen die regelmatig een boekwinkel binnenloopt, weet hoe groot het belang is van een mooie en aansprekende cover. Het is de cover die ervoor zorgt dat je een boek oppakt, omdat je nieuwsgierig bent naar de flaptekst, de korte samenvatting achterop het boek. Het is dan ook logisch dat uitgeverijen altijd veel aandacht besteden aan een mooie cover en een aansprekende titel.

 

De covers voor de boeken van de Gouden Paarden-serie werden van het begin af aan door de Groningse kunstenaar George Schriemer gemaakt. De keuze voor hem is een schot in de roos geweest, want iedereen is het volgens mij wel met mij eens als ik zeg dat de covers prachtig zijn. Het paard op de cover spreekt tot de verbeelding. Iedereen kan zich een voorstelling maken van het paard waar het boek over gaat. Ze kijken je vanaf de cover echt aan. Voor veel paardenmeisjes een reden om een dergelijk boek op te pakken. Bij de boekhandel of in de bibliotheek.

Zeker bij de eerste boeken was het enorm van belang, want niemand wist wie Christine Linneweever was en of haar boeken leuk waren. En al had ik later in de serie al een schare fans, wisten de covers vaak nieuwe lezers over de streep te trekken. Samen met Annemarie Dragt van Kluitman bedenk ik altijd als ik ongeveer halverwege het boek ben over wat er op de cover moet komen. Ik heb meestal wel een paar foto’s die ik mooi vind en stuur die dan naar haar op.

 

Schetsjes

Heel vaak stuurt zij mij een paar foto’s die zij mooi vindt. We maken dan een selectie van de beste foto’s en sturen er dan een stuk of drie naar George. Die maakt er dan wat schetsjes van en geeft aan welke hij het mooiste vindt. Annemarie en ik kiezen een schets uit en dan gaat George ermee aan het werk. Als de cover zo goed als klaar is, stuurt hij een foto ervan aan ons en mogen Annemarie en ik nog aangeven waar we nog kleine zaken veranderd willen zien. Bijvoorbeeld iets kleinere oren of misschien moeten de ogen nog wat donkerder. Daarna maakt George de illustratie af.

Een goede titel maakt de cover natuurlijk af. En eigenlijk vind ik dat altijd het moeilijkste van het schrijven van een boek. Want een titel moet nieuwsgierig maken, niet te veel weggeven van de inhoud en toch iets zeggen over waar het boek over gaat. Het is echt altijd het laatste wat we doen, een titel verzinnen. En ook daarbij word ik bijna altijd geholpen door Annemarie Dragt en de redactie van Kluitman, die haar meehelpen met het verzinnen van een pakkende titel. Uiteindelijk komen we er wel uit, maar ik moet eerlijk zeggen dat het altijd wel de nodige moeite kost.

 

Het geheim van de Ravenhorst

Met het boek Het geheim van de Ravenhorst ging het allemaal wat anders. Het moest allemaal best snel en ze besloten om voor het maken van de cover een vormgever te vragen. We mochten natuurlijk wel aangeven wat we mooi vonden. We gaven aan dat het leuk zou zijn om silhouetten op paarden op de cover te zetten. En natuurlijk het kasteel. Daarmee ging de vormgever aan de slag.

De eerste voorstel voor een cover was leuk, maar het klopte niet erg bij mijn idee hoe de omgeving van De Ravenhorst eruit zag. Op de cover stond een heuvellandschap, terwijl de Achterhoek toch echt behoorlijk plat is. Ik vond de fraaie avondlucht wel mooi en ik vond het ook mooi dat er mist in het landschap hing. Zo’n mistsliert noemen ze hier in de Achterhoek ‘witte wieven’ en was dus wel passend. De silhouetten waren ook mooi, maar stonden niet erg op de voorgrond.

 

 

Aangepast

En dus paste de vormgever het eerste voorstel aan. Eén silhouet kwam helemaal naar voren en de ander kwam halverwege een weggetje dat naar het kasteel leidde. Het landschap werd plat en de mistsliert verdween daarmee ook. De fraaie avondlucht bleef gelukkig wel. Ik had alleen nog moeite met het kasteel, want dat zag eruit als een soort Engels landhuis, als een flat met heel veel ramen. En het moest natuurlijk een fraai middeleeuws kasteel worden en die hadden bijna geen ramen, want glas was in die tijd nog bijna niet te krijgen en heel duur.

De vormgever paste de cover nogmaals aan en het nieuwe kasteel was helemaal goed. Blij mee! Over de titel hebben we ook nog een tijd nagedacht, maar uiteindelijk ben ik heel blij met Het geheim van de Ravenhorsten ik vind de letters waarin het op de cover staat prachtig. Vooral de H met het zwaardje erin geeft wel aan dat het over ridders gaat. De ondertitel doet de rest. Inmiddels heb ik van vrienden en bekenden wel gehoord dat ze de cover heel mooi vinden. Nu maar hopen dat iedereen die het boek in de boekhandel ziet het ook vindt en dat ze het boek oppakken om de flaptekst te lezen. Want ik hoop natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen dit boek willen lezen.

 

Meer lezen van Christine? Bekijk haar pagina >>>
Het boek bestellen? Nog even wachten tot februari! Bekijk alvast de boekpagina >>>

 

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *