[blog Christine] Het geheim van de Ravenhorst

Al heel lang geleden besloot ik dat ik niet alleen maar boeken voor de Gouden Paarden-serie wilde schrijven, maar lange tijd had ik geen tijd om naast het boek dat ik voor de serie schreef ook nog iets anders te schrijven. Tot ruim een jaar geleden, toen kwam ik toch in de gelegenheid om naast het paardenboek ook aan iets anders te beginnen en ik wist eigenlijk meteen waar ik mee aan de slag wilde. Ik wilde namelijk heel graag een historische jeugdroman schrijven.

Mijn favoriete vakken op de middelbare school waren Nederlands en geschiedenis. Nederlands omdat ik het gemakkelijk en leuk vond. Tijdens de geschiedenislessen had ik voorkeur voor de verhalen over de middeleeuwen en de Gouden Eeuw. Nederlands en geschiedenis wilde ik in een boek combineren. En ik had ook al een onderwerp, want hier in Winterswijk speelde zich in die tijd een bijzonder verhaal af, dat nu nog voortleeft als sage. Het gaat over een familie van ridders, die woonden in een kasteel genaamd De Ravenhorst.

 

De Mulder

Toen ik bijna 25 jaar geleden naar Winterswijk verhuisde, kwam ik min of meer bij toeval in een boerderijtje te wonen dat we huurden van een boer die in een grote boerderij ernaast woonde. Die grote boerderij heette Het Ravenhuis en het boerderijtje dat wij van hem huurden heette De Mulder. Dat vond ik een vreemde naam, want het woord ‘mulder’ is plat-Nederlands voor molen en er was geen molen te zien. Pas later kwam ik erachter dat er, op de plaats waar nu het Ravenhuis staat, vroeger een kasteel had gestaan: De Ravenhorst. Bij dat kasteel hoorde een watermolen, dus daar zal de naam van de boerderij vandaan zijn gekomen.

 

Paardenfokkers

Onze huurbaas fokte paarden en was daar behoorlijk succesvol op keuringen mee geweest. Hij was al op leeftijd en woonde alleen in de enorme boerderij, maar hij had nog altijd een paar fokmerries. Helaas was het ook een man van weinig woorden, waardoor ik het verhaal over De Ravenhorst nooit van hem heb gehoord. We hebben een jaar of drie in het boerderijtje gewoond en konden toen even verderop een boerderij kopen die De Maat heette.

Toen we bij hem de huur op gingen zeggen, vertelde hij nog wel dat boerderij De Maat ooit ook eigendom was geweest van zijn familie, maar dat de boerderijen die destijds bij De Ravenhorst of Ravenhuis hoorden door huwelijk en verkoop over waren gegaan in handen van een andere familie.

 

Ravenhorst, heel lang geleden

 

Pas veel later, toen deze man al was overleden, ben ik in dat verhaal gaan spitten en kwam ik erachter dat er op de plaats waar nu het Ravenhuis staat ooit een kasteel had gestaan en over de familie Van Rhemen die er had gewoond. En dat die familie in de omgeving ook bekend stond als uitstekende paardenfokkers. Maar ook dat ze lange tijd niet zo’n goede naam hadden en als roofridders in de omgeving tol lieten betalen en plunderden. In Winterswijk gaat het verhaal dat de ridders een flinke schat bij elkaar hadden verzameld en dat die schat nooit zou zijn gevonden.

 

Prachtig verhaal

Toen ik zover was in mijn research, besloot ik dat het verhaal wat mij betreft alles had om er een prachtig verhaal van te maken en dat heb ik gedaan. Het verhaal speelt zich af in de vijftiende eeuw en gaat over een jongen die Aelwijn heet en die als boerenzoon wordt geboren op boerderij De Maat. Hij wordt ongewild door zijn vader op het kasteel achtergelaten om te helpen om zijn pachtschuld aan de gebroeders Van Rhemen af te lossen. Aelwijn moet helpen in de stallen en zorgen voor de paarden en de fokmerries.

Wat hij daarna allemaal beleeft, dat houd ik geheim. Maar spannend is het wel! Een paar maanden geleden was het verhaal klaar en heb ik het naar de redacteur van Kluitman gestuurd. Zij had net op dat moment een nieuwe stagiaire, die direct gecharmeerd was van het verhaal. Uiteindelijk besloten ze dat ze het verhaal tot mijn grote plezier uit willen geven en komend voorjaar ligt het in de winkels. Het gaat “Het geheim van de Ravenhorst” heten en heeft als ondertitel: “De staljongen. De roofridders. Een verborgen schat.”

Het verhaal is denk ik het meest geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar, dus als je altijd met veel plezier de boeken van de Gouden Paarden-serie hebt gelezen, dan denk ik dat je dit boek ook prachtig zal vinden. Dat hoop ik in elk geval!

 

Benieuwd naar het nieuwe boek van Christine? Houd de website in de gaten voor meer nieuws!

Meer lezen over Christine? Bekijk haar pagina >>>

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *