[Blog Christine] Een heel drukke maand

De maand februari was enorm druk. Mijn laatste boek ‘Het geheim van de Ravenhorst’ was aan het begin van de maand helemaal klaar om verkocht te worden. Maar hoe doe je dat dan? Hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk mensen af weten van je nieuwe boek? En belangrijker misschien nog wel: hoe zorg je ervoor dat ze het ook graag willen lezen?

 

Daar komt eerlijk gezegd best een heleboel bij kijken. Vanuit uitgeverij Kluitman had Ika Gerritsen, die bij de uitgeverij werkt als marketingcoördinator, al een heleboel acties bedacht. Zo was het boek al meteen bij uitkomen bij Bruna ‘jeugdboek van de maand’, waardoor het boek bij alle Bruna-winkels in een speciale houder op de balie stond.

 

Boekhandelaren

Alle boekhandelaren hadden bovendien de fraaie catalogus gekregen waarin alle nieuwe boeken die dit voorjaar door Kluitman worden uitgegeven stonden afgebeeld, met daarnaast een wervende tekst over het boek en de schrijver. Zo proberen ze vanuit de uitgeverij de boekhandelaren alvast een beetje warm te krijgen voor de nieuwe boeken. Natuurlijk had ook ‘Het geheim van de Ravenhorst’ een plek gekregen in de catalogus.

Kluitman had ook een aantal ‘voor-exemplaren’ van het boek laten drukken en die namen ze mee naar beursen om het boek te laten zien aan boekhandelaren. Ik hoorde kort daarna van de uitgever dat de boekhandelaren best positief reageerden op het boek. Eerlijk gezegd was dat voor mij wel een opluchting.

 

Eigen reclame

Ik had zelf natuurlijk ook al een beetje reclame gemaakt, door blogs hier op paardenboeken.nl te schrijven over het schrijfproces en de research die ik voor het boek heb gedaan. En ook via mijn eigen facebook-pagina, waarop ik steeds iedereen die de pagina ‘leuk vindt’ op de hoogte houd van wat ik doe.

Kluitman had ook persberichten met mijn foto gestuurd naar regionale en lokale kranten. Vlak voor het verschijnen van het boek werd ik door een journalist van ‘De Gelderlander’ gebeld omdat hij een interview met mij wilde doen. Hij bracht ook een fotograaf mee en zo kwam het dat ik begin februari met een grote foto in de Gelderlander stond met een artikel over het boek.

 

Ook op de radio!

Via dat artikel kwam ook Radio Gelderland er achter dat ik een historisch jeugdboek over Winterswijk had geschreven en dus werd ik uitgenodigd om bij het radioprogramma ‘op de koffie’ iets te komen vertellen over mijn boek. Ik kreeg een uur de tijd, afgewisseld met nieuws en muziek. Dat was heel leuk om te doen.

Ook de lokale media pikte het op, waardoor ik ook een interview gaf bij Radio Slingeland, dat werd vooraf opgenomen en kwam op 11 februari op de radio.

 

 

Organisatie boekpresentatie

En we organiseerden voor dit boek ook een ‘heuse’ boekpresentatie. Ika Gerritsen en ik gingen er samen mee aan de slag. We vroegen Veronie Snijder-Kramer van boekhandel Kramer in Winterswijk of we de presentatie bij haar in de winkel mochten houden. Dat mocht. We besloten het officiële ‘eerste’ exemplaar te overhandigen aan Hans Tenbergen. Hij is namelijk de man achter de website oud-Winterswijk en van zijn site heb ik heel vaak gebruikgemaakt om zaken op te zoeken over de Ravenhorst en over hoe Winterswijk er in de middeleeuwen uit zag. Hij vond het heel leuk dat we hem daarvoor vroegen en wilde tijdens de presentatie ook wel wat vertellen.

Min of meer bij toeval kwamen we ook in contact met een aantal mensen uit de Achterhoek die in hun vrije tijd meedoen aan middeleeuwse dagen en dan verkleed gaan als ridders. Zij wilden ook graag hun steentje bijdragen en dus stonden er twee ridders, een schildknaap en een jonkvrouw voor de deur van de boekhandel op de dag van de presentatie om mensen naar binnen te lokken. Bovendien hingen er in de winkel allerlei banieren die zij hadden meegebracht. De etalage van de boekhandel was ook helemaal ingericht voor ‘Het geheim van de Ravenhorst’.

 

 

De presentatie

In de boekhandel werd ik op de dag van de presentatie opgewacht door een cameraman en een mevrouw met een microfoon van RTV Slingeland, die graag een interview wilden doen. Ze stelden vragen en ik vertelde hen over het ontstaan van het boek en waarom ik voor Winterswijk had gekozen. Later heb ik het flimpje terug gezien op TV Slingeland en ze hadden leuke beelden van de overhandiging van het eerste boek, van het voorlezen en van de ridders ertussen gemonteerd.

Het grootste feest vond ik wel dat Ika me voor aanvang van de presentatie een fles bubbels overhandigde (met als etiket de cover van het boek) en me vertelde dat de eerste druk al zo goed als uitverkocht was! Ongelofelijk! Tien dagen na het verschijnen!

 

Drukke boekhandel

Tijdens de presentatie was de winkel helemaal vol met mensen. Ik heb zelf iets verteld over hoe ik op het idee was gekomen om dit verhaal te schrijven, las een stukje voor en reikte het eerste boek uit aan Hans Tenbergen, die vervolgens ook een het een en ander vertelde over zaken die in het boek voorkwamen en die ook inderdaad klopten met wat hij over Winterswijk in de middeleeuwen wist.

Uiteraard kon daarna iedereen het boek door mij laten signeren. Ik heb die middag heel wat boeken gesigneerd, dat weet ik wel. Veronie had flink wat boeken ingeslagen, maar het was maar goed dat Ika ook nog een doosje met boeken had meegebracht, want uiteindelijk moesten de boeken nog uit de etalage worden gehaald omdat alle boeken in de winkel waren verkocht.

 

Na de boekpresentatie

Na de presentatie werd ik uitgenodigd om op basisschool Woold aan de kinderen van de groepen 5/6 en 7/8 iets te komen vertellen over het boek. Daarvoor had ik een prezi-presentatie in elkaar geflanst en heb ik hen van alles verteld over de ruzies binnen de familie van Gelre en natuurlijk over Winterswijk en de Ravenhorst in de middeleeuwen. De kinderen waren heel enthousiast.

Inmiddels ben ik uitgenodigd door mensen achter TV Achterhoek om in een televisieprogramma iets te komen vertellen over het boek en ik ben ook door boekhandel Kramer uitgenodigd om tijdens de dag van de schrijvers op 14 april nog iets te komen vertellen. Het is best druk dus, maar ik doe het met heel veel plezier en hoop maar dat zoveel mogelijk mensen mijn boek willen lezen.

 

Kon je niet bij de presentatie zijn? Bekijk de video!

 

 

Meer lezen over Christine? Bekijk haar pagina >>>

Advertentie

1 reacties op “[Blog Christine] Een heel drukke maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *