Als schrijfster van de Gouden Paarden-serie schrijf ik over allerlei soorten paarden en pony’s, want ik vind dat elk ras zijn leuke kanten heeft. En zo leer ik ook een heleboel bij, want wat wist ik nou bijvoorbeeld van Koniks? Niet veel toen ik aan het boek De ontsnapping van Rafal begon. Om het een en ander bij te leren, ging ik destijds eens kijken in de Oostvaardersplassen, waar een grote kudde Koniks woont. En al snel leerde ik daar, dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat met die Koniks.
Najaar in Nederland
Nu is het weer herfst en het zal niet lang duren, of alle blaadjes zijn van de bomen en Koning Winter maakt zijn entree. Ik ben benieuwd of we dit jaar weer een echte winter krijgen met veel sneeuw en ijs. Dat lijkt veel mensen heerlijk, om over de liefhebbers van de Elfstedentocht nog maar te zwijgen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet hoop dat we dit jaar een heel strenge winter krijgen, want dat is slecht nieuws voor de Koniks in de Oostervaarderplassen!
Hoe komt dat? Dat komt doordat het park lang niet groot genoeg is voor al die grote grazers die daar wonen. In de zomer hebben de paarden en de edelherten nog wel net genoeg te eten – al ziet het bos rond het bezoekerscentrum er heel vreemd uit, want daar hebben de paarden alle bast van de bomen af gegeten en is het hele bos dood gegaan. Alle stammen liggen plat op de grond en er is geen groen meer te ontdekken. Maar in de winter is echt alles kaal en is er niet voldoende om al die dieren te laten bestaan. ‘Het is een wildernis’, besloot men, en daarom worden de dieren niet bijgevoerd.
In het wild
Als het hier echt om wildernis zou zijn gegaan, wat zouden die paarden dan hebben gedaan als ze honger kregen en er te weinig te eten was om die honger te stillen? Juist, dan trokken ze weg uit het gebied, op zoek naar een plek waar meer voedsel te vinden is. En dat zouden de Koniks in de Oostvaardersplassen ook wel willen doen, maar ze komen niet verder dan het hek. Want wildernis bestaat helemaal niet in Nederland. We hebben een gebied wildernis genoemd, maar zetten er dan wel een hek omheen. Zo kunnen de Koniks dus niet migreren en hebben vooral de jonge en oudere dieren echt heel veel honger.
Dan moeten ze bijgevoerd worden in de winter! Dat roepen heel veel kinderen als ik hen dit verhaal vertel. Maar weet je, dat is ook niet de oplossing. Want als de Koniks de hele winter bijgevoerd worden, dan worden in de zomer meer Koniks geboren, want de omstandigheden zijn beter. Het aantal Koniks neemt dus enorm toe en er zijn er nu eigenlijk al te veel. Dus bijvoeren levert ook geen oplossing op.
Hoe lossen we het op?
In de Tweede Kamer is onlangs een motie ingediend om het beheer van de grote grazers over te dragen van het rijk naar de provincie Flevoland. Dinsdag 13 oktober is er gestemd over deze motie en is de motie aangenomen. Het is de verwachting dat de regering deze motie uitvoert en het beheer van de grote grazers overdraagt aan de provincie Flevoland. Dat betekent dus dat er nieuwe mensen zijn die gaan proberen de paarden te helpen.
Een aantal politieke partijen heeft in Flevoland wel gezien dat het niet goed gaat met de grote grazers. Zij vinden dat zoals Staatsbosbeheer het deed niet werkt en dat het beheer van de Oostvaardersplassen helemaal anders moet. ‘Een ander beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen is nodig. Het is tijd voor een ander, verstandig beleid’, wordt er door hen geroepen. Maar hoe dat beleid er dan uit moet komen te zien, daar laat niemand zich over uit. Ik hoop in elk geval dat er nu iets positiefs gaat gebeuren voor de Konik!
Hoe zou jij de Konik willen helpen?
Meer lezen over Christine Linneweever? Bekijk haar eigen pagina >>>
Wat ik zou doen is elke winter een deel er weghalen en verkopen, het kan misschien wel zielig zijn maar als er te weinig voedel is en er steeds meer komen zou dat een betere oplossing zijn! En er zijn zat mensen die zulke ponys wilt.
Goed dat je meedenkt, Sandra, dat zou zeker een oplossing kunnen zijn!