[Blog Nicolle] Stap voor stap vooruit

Voordat ik begon met de training van mijn jonge Paso Peruano Jorrin heb ik er alles aan gedaan om zijn opleiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. De tandarts had zijn tanden gevijld en een bit aangepast. De hoefsmid kapte zijn hoeven. De zadelmaker keek het zadel na; hij zorgde voor een speciaal pad waardoor het nog beter paste en raadde me een brede singel aan om de druk goed te verdelen. Iveke hielp met inrijden en daarna begeleidde paardentrainster Sylvia ons.

jorrin-is-heel-ontspannen-maar-voor-roos-is-het-hard-werken-15

Jorrin is hier heel ontspannen, maar voor Roos is het hard werken.

 

Jorrin deed echt heel goed zijn best. Hij probeerde te doen wat ik vroeg en zorgde goed voor mij als ik op zijn rug zat. Met een jong paard weet je nooit wat je kunt verwachten, dus reed ik hem alleen als Sylvia erbij was. Tot de dag dat ik het helemaal zelf wilde proberen.

 

Spierkracht

Zoals altijd maakten we Jorrins en mijn spieren los met grondwerk. Daarna zette ik mijn cap op en pakte het opstapkrukje. Jorrin bleef keurig stilstaan tijdens het opstijgen. Daar hadden we heel goed op geoefend. Ik heb namelijk een vreselijke hekel aan pony’s die al beginnen te lopen voor ik goed zit.

Jorrin was heel soepel. Met zijn neus raakte hij de neus van mijn linkse laars aan en daarna mijn rechtse. Maar lopen deed hij niet!

Zonder iemand die van de grond een beetje druk op zijn achterhand zette, snapte hij niet wat ik wilde. Met een zweepje had ik dat zo kunnen oplossen; ik had het alleen maar tegen zijn flank aan hoeven leggen. Maar ja, dat zweepje stond nog binnen. We kwamen geen stap vooruit.

Het lichaam van een jong paard in training verandert constant, zo ook dat van Jorrin. Hij kreeg meer spieren, dus mocht het extra pad onder zijn zadel wat dunner. Hij was ook nog een beetje gegroeid, want de bakstukken van het hoofdstel moesten een gaatje langer.

roos-voelt-of-elke-wervel-wel-op-zijn-plek-ligt-15

Roos voelt of elke wervel nog wel op zijn plek ligt.

 

Na de nodige aanpassingen vond ik dat Jorrin nog steeds niet helemaal soepel liep. Met rechtsom buigen had hij veel meer moeite dan linksom en ik vond zijn passen wat te kort. Dus vroeg ik Roos Koeter of ze Jorrin wilde komen behandelen.

 

Hulp voor Jorrin

Roos is osteopaat; ze keek en voelde Jorrins hele lichaam na om te ontdekken waar de problemen zaten. In zijn nek zaten twee wervels niet helemaal op hun plaats. Midden op zijn rug was een wervel met de bijbehorende spieren de diepte ingezakt en bovenop zijn kont zat een bult. Met haar handen masseerde Roos Jorrin net zolang tot alles weer op zijn plek zat. Als het al zeer deed liet mijn stoere Paso daar niks van merken. Hij stond met zijn achterbeen op rust heerlijk te genieten.

Na de behandeling kreeg Jorrin een weekje vrij. Hij deed niet meer dan met zijn vriendje Fritske rondwandelen in de wei en de bak. De keren dat hij een sprintje trok zag ik het verschil al; na het bezoek van Roos liep Jorrin duidelijk soepeler en ruimer.

roos-werkt-van-de-oren-naar-de-staart-15

Roos werkt van de oren naar de staart.

 

Nu moet ik hem nog zover zien te krijgen, dat hij ook loopt als ik op zijn rug zit…

 

Meer lezen van Nicolle? Bekijk haar pagina >>>

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *