[Blog Gertrud] Tandarts

Flicka gaat een of twee keer per jaar naar de tandarts. Nou ja, gaat… Haar tandarts komt aan huis. Ze vindt het net zo vervelend als ik, maar het voordeel voor haar is dat ze een kalmeringsmiddel krijgt waardoor ze er niks meer van merkt. Heerlijk lijkt me dat!

Cheese! Foto: J. de Bruin, 2014

Cheese! Foto: J. de Bruin, 2014

 

Ik kom nog weleens mensen tegen die denken dat gebitsonderhoud bij paarden een onnodige luxe is. Of iets wat je alleen laat doen als je paard klachten heeft. Of iets moderns dat bedacht is om paarden nog duurder te maken.

Dat is allemaal niet waar. Door de bouw van het paardengebit en doordat paarden bijna de hele dag door kauwen, ontstaan er bijna altijd scherpe randen aan de kiezen. Als je daar niks aan doet, snijden die randen in de wangen. AU!

Wat er dan gebeurt kun je je vast wel voorstellen. En hoe denk je dat het voelt om dan ook nog eens een bit in je mond te krijgen? Juist.

 

Mondgezondheid bij paarden

Toen ik nog geen kinderboeken schreef, hielp ik andere mensen met het schrijven van hun boeken over paarden. Dat waren boeken over verzorging, gezondheid, fokkerij en rijden. Het laatste boek dat ik begeleid heb is Gebitsverzorging bij paarden van Chris Hannes.

In dit fantastische boek kun je precies lezen (en bekijken) wat er gebeurt in een paardenmond en wat er allemaal fout kan gaan. Ook geeft Chris tips voor het vinden van een goede paardentandarts.

 

Zie je het of zie je het niet?

Een van de eerste hoofdstukken uit het boek begint zo: wat zie ik als mijn paard gebitsproblemen heeft? Het antwoord hierop is meestal eenvoudig: NIETS. De meeste paarden lijden in stilte.

Dat is een akelige conclusie! Helaas is hij maar al te waar. Alle reden dus om die paardentandarts te bellen en dit boek te lezen…

 

Cover Gebitsverzorging bij paardenGebitsverzorging bij paarden

Verkrijgbaar bij Media Boekservice

ISBN 978 90 5877 737 9
Prijs: € 27,95

Kijk ook eens op de website van Chris Hannes. Daar vind je informatie over de meest voorkomende gebitsaandoeningen.

 

 

 

Meer lezen van Gertrud? Bekijk haar pagina >>>

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *