[Blog Gertrud] Per ongelukt

‘Per ongelukt’ is de titel van een prachtig boek van Simon van der Geest over iets wat per ongeluk gelukt is. Het is ook de titel van mijn blog voor deze maand. Deze blog gaat over mijn merrie Flicka: die is namelijk ook per ongeluk gelukt.

 

Hier zie je Flicka als veulen.

Hier zie je Flicka als veulen.

 

Verrassing

Flicka’s moeder Undrun is geboren in Frankrijk en kwam via Zuid-Duitsland en voormalig Oost-Duitsland naar Nederland. Toen ze in het voorjaar van 2009 steeds dikker en dikker werd, bleek er een leuke verrassing in haar buik te zitten: Flicka!

Haar fokster Jantine had geen idee dat Undrun drachtig was, en ook niet van wie. Undrun had in Oost-Duitsland namelijk in een enorm natuurgebied gelopen, samen met nog een stel andere paarden.

 

Papa

Jantine had echter wel een vermoeden en na een telefoontje naar Oost –Duitsland wist ze het zeker: de vader van Flicka was Flakkari.

Daar was ze niet blij mee. Niet omdat Flakkari geen leuk of mooi paard was, maar omdat hij de volle broer was van Undrun…

Nog steeds weet alleen de beheerder van het natuurgebied of Flakkari daar per ongeluk terecht is gekomen of dat het gepland was. Maar hij wil er niks over zeggen.

Een combinatie van volle broer en zus noem je inteelt. Vroeger werd op IJsland veel inteelt toegepast, maar tegenwoordig gebeurt dat bijna nooit meer: de kans op erfelijke ziektes en afwijkingen is te groot.

 

Een geluk bij een ongeluk

Gelukkig is Flicka kerngezond! En niet alleen dat: het lijkt erop dat ze vooral de goede eigenschappen heeft meegekregen van haar ouders. Ze heeft mooie gangen, is goed gebouwd en bovenal heeft ze een fantastisch karakter.

Er is niets dat erop wijst dat ze last heeft van haar afkomst.

Deze foto van Flicka en mij is gemaakt door Joris Buijs van het Brabants Dagblad.

Deze foto van Flicka en mij is gemaakt door Joris Buijs van het Brabants Dagblad.

 

Goed gelukt

Je kunt dus wel zeggen dat Flicka per ongeluk gelukt is. Heel goed gelukt zelfs!

 

Wil je meer lezen van Gertrud? Bekijk haar pagina >>>

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *