[blog Gertrud] Storm!

Volgend voorjaar verschijnt er weer een nieuw deel van Manege De Zonnehoeve. Dit keer gaat het over Storm, een doodsbange Exmoorpony. Storm is opgegroeid in een natuurgebied en kent mensen alleen vanuit de verte. Geen wonder dat hij ze zo eng vindt!

Derde blog van Gertrud Jetten: Storm!

Derde blog van Gertrud Jetten: Storm!

Storm en Klaartje

Het boek gaat ook over Klaartje. Misschien ken je haar al uit het boek De lievelingspony. Klaartje rijdt al een tijdje bij Manege De Zonnehoeve en krijgt nu een eigen pony. En dat wordt Storm!

Exmoorpony’s leven al eeuwenlang in een heidegebied in het zuiden van Engeland. Ze scharrelen zelf hun kostje bij elkaar en komen nooit op stal. Alle exmoorpony’s zijn bruin met een lichte ring om hun ogen en een ‘meelsnoet’. Het zijn stevig gebouwde pony’s van ongeveer 1.30m hoog.

Dit zijn exmoorpony's.

Dit zijn exmoorpony’s.

 

Exmoorpony’s

In Nederland zijn er maar een paar honderd exmoorpony’s. Ze worden ingezet als ‘grasmaaier’ in natuurgebieden en komen nauwelijks in contact met mensen. Eens per jaar worden een aantal jonge paarden gevangen en verkocht. Zoals Charlie bijvoorbeeld!

Charlie is een exmoorpony van zes jaar. Zijn eigenaresse heeft hem gekocht omdat hij anders naar de slager zou gaan. Het kostte haar ontzettend veel moeite om Charlie zijn vertrouwen te winnen en in het begin was hij doodsbang voor haar. Nu kan ze in haar eentje met hem buitenrijden. Knap hè?

Foto met dank aan

Dit is Charlie! (foto met dank aan Serena Kocken)

 

Training Storm

Ook het trainen van Storm gaat niet vanzelf. De meest simpele dingen –zoals een halster aandoen en hoeven optillen- vindt hij heel moeilijk. Laat staan dat iemand op hem kan rijden!

Klaartje moet vreselijk haar best doen en soms ziet ze het niet meer zitten. Hoe het afloopt? Daarvoor moet je nog even wachten…

Hieronder kun je alvast een stukje lezen uit het boek. Hier ontmoet Storm voor het eerst Klaartje.

Klaartje

Klaartje

 

Fragment Storm

Buiten klonken onbekende stemmen. Storm hoorde een paar volwassen stemmen en een kinderstem. Het was een heldere, vriendelijke stem, een stem waarvan hij tinkeltjes in zijn buik kreeg.

De deur ging open en samen met Jurre kwamen nog een paar mensen binnen: drie volwassenen en een meisje.

Het meisje had steil, donker haar en blauwe ogen. Ze keek straal langs Monty de dartmoorpony heen en liep meteen naar Storm toe. ‘Wat ben jij een mooie pony,’ zei ze bewonderend.

Storm wist niet wat hem overkwam. Dat had nooit eerder iemand tegen hem gezegd. Hij keek opzij of ze het misschien tegen Monty had, maar dat was niet zo. Ze bedoelde écht hem.

Voorzichtig deed hij een stapje dichterbij.

 

Maakt dit je al nieuwsgierig naar de rest van het boek?

Advertentie

Reactie op “[blog Gertrud] Storm!

  • 12 januari 2022 om 16:28
    Permalink

    Zielig voor storm dat hij niet meer in de natuur leeft,ik heb het boek Pony in paniek! gelezen. Ik dacht dat hij naar huis zou kunnen. Dus niet. Maar weetje,de serie Droom paarden vind ik echt hele leuke boeken! Ik heb er heel de serie van,allemaal uitgelezen natuurlijk! Maar ach ja,van die boekjes van Manege de zonnehoeve kan je wel weer wat van leren,heel sneu voor Storm,maar helaas kon hij niet ontsnappen,dus dan moet je het voor jezelf het maar een beetje leuk te krijgen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *