[Blog Nicolle] De nieuwe Choco

Als ik aan shetlander Fritske denk, heb ik zo een nieuw avontuur verzonnen voor Choco. Onze Frits is dol op aandacht. Hoe meer kinderen met hem bezig zijn, hoe leuker hij het vindt. Hij is dol op knuffelen en borstelen, is heel nieuwsgierig en gaat graag op stap. Net als Choco dus.

Hoe meer aandacht, hoe liever Fritske het heeft.

Hoe meer aandacht, hoe liever Fritske het heeft.

 

Dat Fritske een pony-ruin en Choco een minipaard-merrie is maakt voor de avonturen niet uit. Allebei staan ze aan huis, komen ze wel eens in de keuken en zijn ze in een winkel geweest. Choco in de supermarkt en Fritske in de boekhandel.

 

Op bezoek

Het krantenartikel over Fritske’s winkelavontuur werd uitgeknipt en opgehangen bij mijn moeder in het verpleegtehuis. Al snel kwam de vraag of Fritske daar ook op bezoek wilde komen. Ik had toen net de tekst voor een nieuw Choco-avontuur af, waarin ze op bezoek gaat bij de opa van Roos.

Het lijkt me super om zodra het boek uitkomt, dit samen met Fritske naar mijn moeder te brengen. Ze is geen opa, maar een oma, maar dat maakt ook al niet zoveel uit. Bij Boekhandel Oisterwijk willen ze graag dat Fritske weer terugkomt. Dus hebben we een superplan bedacht!

 

De nieuwe Choco

‘Choco op bezoek bij opa’ is net voor de kinderboekenweek klaar. Dan mag Fritkse de boeken weer naar de boekhandel brengen. Daarna lopen we door naar het verpleegtehuis dat twee straten verderop ligt. Het is de bedoeling dat Choco en Fritske op zondag 2 oktober samen op avontuur gaan. Als het doorgaat, maken we er een feest van!

Een Choco-boek maak ik niet alleen, het is teamwerk. Ik bedenk het verhaal en zet het in de computer. Omdat de Choco’s deel uitmaken van de serie ‘Leren lezen met Kluitman’ moet ik me wel aan een aantal regels houden. Tijdens het schrijven houd ik in gedachten voor wie ik schrijf en meestal komt het dan allemaal goed.

 

Fritske is heel nieuwsgierig, net als Choco.

Fritske is heel nieuwsgierig, net als Choco.

 

Speciaal schrijven

Om te beginnen hou ik er rekening mee hoelang de lezers al aan het oefenen zijn. Voor Choco betekent dit dat ik korte zinnen gebruik, zonder moeilijke woorden. Af en toe gebruik ik een woord dat een beetje lastig te lezen is, want er moet wel uitdaging inzitten. Ik mag drieëntwintig bladzijden vullen met tekst, maar er moet ruimte genoeg overblijven voor tekeningen.

Wat ik belangrijk vind, is dat er veel gebeurt. Elke zin moet leuk zijn om te lezen en het totale verhaal moet nog leuker zijn. De lezer doet niet voor niks zijn best!

Als ik tevreden ben e-mail ik het verhaal naar mijn redactrice bij uitgeverij Kluitman; Annemarie Dragt. Zij kijkt of het verhaal klopt en haalt de spelfouten eruit. (Tja, die maak ik en dat kan dus echt niet in een boek.) Daarna verdeelt Annemarie de woorden over de bladzijden.

 

Illustraties van Ann

Zo gaat het verhaal via de mail naar illustratrice Ann de Bode. Al tijdens het lezen krijgt Ann beelden in haar hoofd, die ze uitwerkt in schetsen.

Die schetsen zijn zo leuk! Ik word altijd vrolijk als ik ze zie. Het is heel bijzonder om te zien wat mijn verhaal oproept bij iemand anders. Niemand kan dat zo goed vormgeven als Ann.

Annemarie en ik bekijken de schetsen. Soms missen we iets, willen we het net een beetje anders, of kan er wat weg. Het kan ook zijn dat de tekening zo leuk is, dat we de tekst aanpassen. Samen zorgen we ervoor dat de tekst en de tekeningen perfect bij elkaar passen.

voorenna

Voor de voorkant van het boek, de cover, heeft Ann vaak meerdere ideeën. Daar mogen Annemarie en ik dan de leukste van uitkiezen. Op de achterkant schrijft de redactie in het kort waar het boek over gaat, de flaptekst. Tot slot kijkt iedereen nog een keer heel, heel goed of alles wel klopt. En dan kan het boek naar de drukker!

De drukker zorgt ervoor dat ‘Choco op bezoek bij opa’ op tijd klaar is voor de kinderboekenweek. Het thema is dit jaar: ‘Voor altijd jong; opa’s en oma’s’.

Komt dat even goed uit!

 

Meer lezen van Nicolle? Bekijk haar pagina >>>
Meer over Choco op bezoek bij opa lees je hier >>>

Advertentie

1 reacties op “[Blog Nicolle] De nieuwe Choco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *