[blog Christine] Echt of fantasie?

Een paar dagen geleden kreeg ik via Uitgeverij Kluitman een mailtje van de boekhandel bij mij in het dorp. De eigenaresse van de boekhandel had namelijk een stel vakantiegangers in de winkel gehad en zij wilden zo graag de plaatsen bezoeken die in mijn boeken beschreven staan.

 

Christine haar tweede blog voor paardenboeken.nl.

Christine haar tweede blog voor paardenboeken.nl.

 

Boekenfans

Ik denk dat ze het liefst even in de de stal van Henk en Marie de Boer wilden kijken, waar de meeste pony’s uit mijn boeken staan of hebben gestaan. Of de boekhandelaar wist waar die plekken waren?

Dat wist ze niet, maar ze beloofde dat ze zou proberen om het uit te zoeken. En dus stuurde ze een mail naar Kluitman en zij stuurden die mail door naar mij. Toen ik de vraag had gelezen, moest ik stiekem een beetje lachen. Ik vind het grappig dat iedereen er blijkbaar vanuit gaat dat de plaatsen die ik in mijn boeken beschrijf ook echt bestaan. Dan doe ik dus blijkbaar iets goed, want veel mensen kunnen zich er duidelijk iets bij voorstellen.

pollo_blue_winterswijk pony_pollo_rijpaard_gershwin

 

Op de afbeeldingen hierboven zie je Pollo en Blue (achter het boerderijtje in Winterswijk dat ik in mijn boeken verwerkte), op de rechterfoto staan Pollo en Gershwin in de stal bij de echte Henk en Marie uit mijn verhalen.

 

Veel fantasie

Helaas moest ik de boekhandelaar én de vakantiegangers teleurstellen. Want ik maak dikwijls wel gebruik van plaatsen in mijn omgeving, maar ik gebruik daarnaast mijn fantasie om ze in mijn verhaal in te passen. Toen Bowi net uit was, kreeg ik een berichtje toegestuurd van een stel meisjes die bij mij in de buurt wonen. Zij herkenden de route die ik beschreef tussen het ponypark en de stal van Max en Ilse. Ze wisten precies waar in Winterswijk ik ze langs had gestuurd. Grappig, want ze hadden het helemaal goed. Alleen het ponypark bestaat niet echt en er staan nergens langs die route Friese paarden in de wei, maar in mijn verhaal wel. Dat is dan weer fantasie.

 

Wat is echt?

Ook het boerderijtje waar Max en Ilse wonen bestaat echt, maar het echtpaar dat in het echt in dat boerderijtje woont heet heel anders en ze hebben geen tweeling die hen komt helpen met het verzorgen van hun pony’s.

boerderij_max_ilse

Ik zal maar ook direct verklappen dat de boerderij van Henk en Marie de Boer echt heeft bestaan. Trouwens niet in de Achterhoek, maar in Twente. Inmiddels is die boerderij vanwege de komst van een snelweg afgebroken.

 

De boerderij van Henk en Marie de Boer

Jaren geleden stonden onze eigen paarden Gershwin en Pollo daar op stal. Het oudere echtpaar dat die stal runde heette ook Henk en Marie en het was een fantastisch stel. Hij maakte altijd grapjes en zij wees hem dan altijd terecht. Ze waren net als Henk en Marie de Boer de pensionstal begonnen toen ze gestopt waren met het boerenbedrijf en omdat ze het gezellig vonden om wat mensen rond het huis te hebben.

En zo voeg ik alles bij elkaar om er een mooi verhaal van te maken. Soms echt en soms fantasie. Gelukkig blijkt nu weer dat het allemaal best geloofwaardig is en daar ben ik blij om. Want als auteur wil je toch altijd het liefst een verhaal schrijven waar iedereen zich iets bij voor kan stellen. Daar doe je het als schrijver toch allemaal voor en nu blijkt dat dat me tot nu toe toch redelijk is gelukt.

 

Wat denk jij als je een boek leest? Dat er veel echt bestaat of dat alles is verzonnen?

 

Meer lezen over Christine Linneweever? Bekijk haar eigen pagina >>>

Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *